Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kan elektrisk røyk føre til en dramatisk reduksjon av tobakksbruk?

Elektrisk røyk er i vinden (unnskyld ordspillet) som aldri før. Kan det vise seg at e-sigarettene kan ha utilsiktede virkninger, med positivt fortegn? Økt bruk av elektriske sigaretter kan nemlig vise seg å få røykerne til å slutte med den farlige tobakken.

En ny studie viser at elektroniske sigaretter kan få til og med innbarkede røykere til å redusere den tradisjonelle røykingen. Ikke overraskende røyker man mindre tobakk når bruken av elektriske sigaretter øker tilsvarende. Det er det anerkjente magasinet American Journal of Health Behaviour som har offentliggjort studien.

Det er ironisk at det måtte et røykeprodukt til for å få røykerne til å legge tobakken på hylla.

28 voksne, hardbarkede røykere var med på denne undersøkelsen. Ingen av disse hadde noen som helst planer om å slutte å røyke. 25 av 28 reduserte likevel tobakksbruken i løpet av den uken de gikk over til e-sigaretter.

Nesten en tredjedel av røykerne i studien reduserte tobakksforbruket med 50%, og fire av “forsøkskaninene” fortalte at de ikke røkte tradisjonelle sigaretter i det hele tatt da prøveperioden var slutt.

I gjennomsnitt reduserte samtlige deltakere tobakksforbruket sitt med 39%, i henhold til rapporten.

Før undersøkelsen Etter undersøkelsen
Personer som deltok i undersøkelsen 28 28
Personer som ønsker å slutte å røyke 0 0
Personer som har redusert tobakksbruken 3 25
Personer som røyker nikotinbasert tobakk 28 24
Tobakksforbruk 100% 61%
Røykere som har redusert tobakksforbruk med >50% 0 17

Undersøkelsen viste også at nikotinopptaket (e-sigarettene var nikotinbaserte for samtlige deltakere i undersøkelsen) var lavere ved bruk av e-sigaretter, sammenlignet med tradisjonelle nikotin-baserte sigaretter.

Ønsker å undersøke nærmere

Prosjektleder ved Mayo Clinic, Mitchell Nides, uttaler seg noe mer nøkternt til  denne studien, og forteller at “resultatet er et godt incitament til å fortsette videre studier”. Ekspertene vil foreløpig ikke konkludere med at e-sigaretter kan være gunstig som en erstatning av tobakk, men studien gir gode indikasjoner på nettopp dette.

Hun legger til at deltakerne ikke har blitt fulgt opp etter denne ene uken, blant annet for å undersøke om trenden fortsetter etter denne uka. “Det er et betydelig potensiale her”, legger hun til. “Med en del potensielle bivirkninger [som er positivt ment]”.

Kilde: E-cigarettes could significantly cut tobacco use: Study [cnbc.com]

 

Be Sociable, Share!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php